Brecht Kaandorp
01

Brecht Kaandorp

Spatial Designer

DE GROENE SCHILDERSKWAST

Een groene verbinding met bomen als ontmoetingsplek

Verbinding: Door het revalidatiecentrum en de Schildersbuurt te verbinden met een nieuwe route ontstaat er meer eenheid in de Schildersbuurt. Op dit moment lijkt het revalidatiecentrum nog afgezonderd van de wijk zelf. Bewoners zeggen wel eens dat de wijk aanvoelt als een klein dorp. In dat geval moet het ook een geheel worden met het revalidatiecentrum. De verbinding wil ik creƫren door een nieuwe route te maken met bomen en groen.
Ontmoeting: Sociale contacten zijn voor ieder mens goed, zeker als je deze in een groene omgeving kunt opdoen: gewoon op straat of de openbare pleinen in de wijk. Voor revaliderende mensen is het goed om tussen de mensen te komen, maar ze willen zich wel veilig en op hun gemak voelen. Zo kunnen ze in deze route mensen uit de wijk ontmoeten. Voor buurtbewoners is het een mogelijkheid om de mensen in de wijk beter te leren kennen. Er is nu nog maar weinig contact onderling. Langs de route zullen nieuwe ontmoetingsplekken ontworpen worden, waar buurtbewoners en mensen uit het revalidatiecentrum kunnen rusten en genieten.
Groen en bomen: Utrecht is een groene stad, overal heb je groene plekken. Maar waarom niet in de mooiste buurt van Utrecht? De ontmoetingsplekken die de nieuwe route markeren brengen het groen weer naar de wijk toe. Dertien van de meest voorkomende bomen uit de wijk worden langs de route geplant. Er is niets leukers dan tijdens je wandeling door de wijk af en toe een appel, peer of kers te kunnen plukken. Dit kan bij de nieuwe fruitbankbomen. Hier kun je even rustig zitten terwijl je geniet van je vers geplukte fruit. Daarnaast draagt groen natuurlijk ook bij aan een beter leefklimaat, iets waar de gemeente zich al jaren voor inzet.