Brecht Kaandorp
01

Brecht Kaandorp

Spatial Designer

Afstudeer project HKU ‘blijven tuinparken bestaan?’

 

Mijn afstudeer project afgrond met een 9!! 

Mijn afstudeer project ging over tuinparken met de hoofdvraag:                                      ‘Blijven tuinparken bestaan?’

De tuinparken in Amsterdam voorzien in een belangrijke en essentiële behoefte. Met name de toenemende wachtlijsten tonen aan dat er genoeg belangstelling is om een plekje op een tuinpark te veroveren. Desondanks worden de parken steeds vaker gesloten of verplaatst. De grond waar ze op staan, wordt ingenomen door nieuwbouwprojecten.

Hoe hou je tegen dat tuinparken verplaatst worden of zelfs verdwijnen? Het tuinpark moet een onmisbaar onderdeel worden van de wijk /de stad, uiteraard met de eigenschappen waar een tuinpark voor staat: de sociale verbinding, het eigen aanvoelen, het trots zijn, het moment van rust, het verblijven in de natuur, het tuinieren zelf, het telen van groentes, het kweken van bloemen, ecologie en biodiversiteit.

Uit mijn onderzoek blijkt dat elk tuinpark zijn eigen kenmerken heeft. Ieder tuinpark heeft een eigen plan van aanpak nodig om het eigen tuinpark zo in te richten dat het onmisbaar wordt voor het grotere geheel, waarbij de eigen unieke elementen niet verloren gaan.

Voor een plan van aanpak betreffende de toekomst van een tuinpark, vraagt om een leidraad: welke bouwstenen hebben we nodig om de toekomst veilig te stellen? Het inspiratieboek is opgebouwd uit een aantal hoofdstukken waarbij ieder park middels het volgen van deze hoofdstukken zelf aan de slag kan om deze bouwstenen te vinden en zo tools kan verzamelen om hun park te kunnen upgraden naar de toekomst. Op deze wijze krijgen de tuinparken bestaansrecht en maken zij deel uit van de hedendaagse maatschappij.